Department Department Department Department Department Department Department

Απώλεια Καθηγητή Γρηγόρη Μπότσαρη

Ημερομηνία Ανάρτησης: 01.07.2014

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014 έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής Γρηγόρης Μπότσαρης. Ο Γρηγόρης Μπότσαρης διετέλεσε καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας και ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών από το 1978 έως το 1983.

Η συμβολή του στην προσέλκυση και εκλογή της αρχικής ομάδας καθηγητών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών από αμερικανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη του Τμήματος.

Ο καθηγητής Μπότσαρης σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισε τις σπουδές του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης  απ’ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1965. Αμέσως μετά του προσφέρθηκε θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Tufts University School of Engineering, όπου το 1969 έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1975 Καθηγητής. Από το 1977 μέχρι το 1983 ενώ βρισκόταν σε άδεια από το Tufts, συνέβαλε στην ίδρυση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας. Από το 1983 έως το 1993, υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Tufts και μετά την συνταξιοδότηση του το 2004 έγινε Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος.

Η ερευνά είχε μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη δύο επιστημονικών περιοχών, , αμφότερων με σημαντικές βιομηχανικές εφαρμογές: της κρυστάλλωσης και την σταθερότητας των κολλοειδών αιωρημάτων.

Το Tufts έχει δημιουργήσει σελίδα συλλυπητηρίων στην οποία μπορεί κανείς να βρει περισσότερα στοιχεία για την καριέρα του, στη διεύθυνση:

http://engineering.tufts.edu/chbe/alumni/rememberingbotsaris.htm

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών θυμάται με αγάπη και ευγνωμοσύνη τον Γρηγόρη Μπότσαρη ως μια ευγενική, ανιδιοτελή και ήρεμη φυσιογνωμία, με σημαντική συμβολή στα πρώτα κρίσιμα βήματα του.