Σεμιναρία Τμήματος (Webinars): Μελίτα Μενελάου - Νανοδομημένα Λειτουργικά Υλικά για Τεχνολογικές & Βιοϊατρικές Εφαρμογές

Seminar Subject: Νανοδομημένα Λειτουργικά Υλικά για Τεχνολογικές & Βιοϊατρικές Εφαρμογές
Event Category: Πρόγραμμα Σεμιναρίων Τμήματος (Webinars)
Speaker Name: Μελίτα Μενελάου
Speakers Affiliation: Cyprus University of Technology
Seminar Room: Αίθουσα Σεμιναρίων 1
Ημερομηνία: Wed, Jan 13 2021, Ώρα: 16:00 - 17:15
Abstract

Η ανάπτυξη νέων υλικών και η εξέλιξη υπαρχόντων υλικών είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πρόοδος της ανθρωπότητας σε όλες τις διαστάσεις της, από την σύγχρονη απαιτητική καθημερινότητα, την υγεία, την επιστήμη, την ενέργεια και το περιβάλλον. Η κατανόηση επομένως της χημείας των υλικών και των ιδιοτήτων τους, είναι η κινητήριος δύναμη στο δρόμο για την αντικειμενική και τεχνική προσέγγιση του ορθολογικού σχεδιασμού ενός νέου υλικού.

Στο σημερινό σεμινάριο επομένως, θα σας παρουσιάσω χαρακτηριστικά παραδείγματα της ερευνητικής μου δραστηριότητας που περιλαμβάνει μια ευρεία συλλογή λειτουργικών υλικών όπως κεραμικά υλικά ανθεκτικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, νανοδομημένα μαγνητικά υλικά και υπεραγώγιμα μοριακά υλικά.

Δείτε το video της ομιλίας της κας Μελίτας Μενελάου

Speakers Short CV

Η Μελίτα Μενελάου είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Από το ίδιο Τμήμα απέκτησε και το Διδακτορικό της Δίπλωμα υπό την εποπτεία του Καθ. Α. Σαλίφογλου (Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας και Προηγμένων Υλικών). Η εμπειρία της περιλαμβάνει περισσότερα από 10 χρόνια διεπιστημονικής έρευνας (μετά την απόκτηση του διδακτορικού) που αφορά το γνωστικό αντικείμενο της Χημείας Λειτουργικών Υλικών - Δομή, Ιδιότητες & Εφαρμογές. Κατά την σταδιοδρομία της, έχει υπάρξει μέλος αξιόλογων ερευνητικών ομάδων τόσο στην Ευρώπη (Τσεχία - CEITEC-Central European of Technology & BUT-Brno University of Technology, Ισπανία - Τμήμα Ανόργανης Χημείας, Universitat de Barcelona και Ελλάδα - Τμήμα Χημικών Μηχανικών & Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) όσο και στην Ασία (Ιαπωνία - WPI-Advanced Institute for Materials Research, Tohoku University) με ποικίλες διακρίσεις (Nature Chemistry; Nature Chemistry News & Views; Seal of Excellence; κτλ). Πρόσφατα μετακόμισε στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Κύπρο όπου και εργάζεται ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.