- Department
- People
- Studies
Studies in DCEup
Graduate Studies
PhD Program
- New Admissions
- General Description
- Program Requirements
- Courses
- Class Schedule
- Oral presentation
- Research Work
- PhD Thesis Defense
- Previous PhD Theses
- Exams Schedule
Master's Program
- Students
- Alumni
ChemEngUP Alumni
- Research
- News & Events
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ
Seminar Subject: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ
Event Category: Πρόγραμμα Σεμιναρίων Τμήματος (Webinars)
Speaker Name: Γεράσιμος Λυμπεράτος
Speakers Affiliation: Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Seminar Room: Αίθουσα Σεμιναρίων 1
Ημερομηνία:
Tue, Feb 09 2021,
Ώρα:
16:00 - 17:45
Live webConference Link: Meeting ID: 954 0738 6000 Passcode: 570830
Abstract
Σε παγκόσμια κλίμακα, η παραγωγή οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων έχει προβλεφθεί να αυξηθεί κατά 44% κατά την περίοδο 2005-2025, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρώπη, το ποσό των οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων αναμένεται να αυξηθεί από 89 εκατομμύρια τόνους το 2006 σε 126.000.000 τόνους το 2020. Το 40% των αστικών στερεών απορριμμάτων στη χώρα μας αποτελείται από μη ανακυκλώσιμα, οικιακά ζυμώσιμα απόβλητα (υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, µαγειρεµένου φαγητού κλπ).
Το οργανικό ζυμώσιμο κλάσμα των οικιακών απορριμμάτων είναι ετερογενές υπόστρωμα με βάση τη σύνθεση και την πηγή του. Τυπικά, το κύριο κλάσμα των οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων αποτελείται από οργανικά βιοαποδομήσιμα υλικά πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπίδια. Η σύνθεση των πολυμερών υδατανθράκων (άμυλο, κυτταρίνη και ημικυτταρίνη), πρωτεϊνών, λιπιδίων, ινών και ανόργανων υλικών καθιστά τα ζυμώσιμα οικιακά απορρίμματα μια πολλά υποσχόμενη πρώτη ύλη (βιομάζα).
Στο Δήμο Χαλανδρίου, στα πλαίσια του προγράμματος Waste4Think, μέσα από την εθελοντική συμμετοχή περίπου 900 πολιτών, τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα συλλέγονται με ελεγχόμενο τρόπο και ακολουθούν µια διαδικασία προ-επεξεργασίας (ξήρανσης και τεμαχισμού), ώστε να παραχθεί ένα τελικό προϊόν βιομάζας, FORBI (Food Residue Biomass product) σημαντικά μειωμένου βάρους, ομοιογενές, χωρίς δυσοσμία και κατάλληλο για αποθήκευση. Στη συνέχεια, εξετάστηκανι μία σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας και αξιοποίησης του FORBI, όπως παραγωγή βιοαερίων καυσίμων (μεθάνιο, υδρογόνο και υθάνιο), παραγωγή βιοαιθανόλης, χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία ως εναλλακτικό καύσιμο, παραγωγή pellets, compost, ηλεκτρισμού µε χρήση Μικροβιακών Κυψελίδων Καυσίμου, ζωοτροφών κ.α. Σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, το κλάσμα που καταλήγει στους πράσινους κάδους από τα νοικοκυριά που συμμετέχουν δεν υπερβαίνει το 15%.
Speakers Short CV
Ο Γεράσιμος Λυμπεράτος είναι Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στην επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων και βιομάζας για παραγωγή ενέργειας, βιοκαυσίμων και χρήσιμων προϊόντων. Οι 220 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές του έχουν πάνω από 7400 αναφορές και h=46. Είναι εκδότης του περιοδικού Journal of Hazardous Materials (Elsevier) και Αναπληρωτής Εκδότης του περιοδικού Waste and Biomass Valorization (Springer-Nature). Από το 2014 είναι δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, εντεταλμένος για θέματα ανακύκλωσης και από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.