Κωνσταντίνος Κουδουνάς - Βιομοριακή Μηχανική – Εφαρμογές στον εξειδικευμένο μεταβολισμό φυτών

Seminar Subject: Βιομοριακή Μηχανική – Εφαρμογές στον εξειδικευμένο μεταβολισμό φυτών.
Event Category: Πρόγραμμα Σεμιναρίων Τμήματος (Webinars)
Speaker Name: Κωνσταντίνος Κουδουνάς
Seminar Room: Βιβλιοθήκη "Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης"
Ημερομηνία: Thu, Feb 10 2022, Ώρα: 17:30 - 18:15
Abstract

Η εξέλιξη έχει προικίσει τα φυτά με μια πληθώρα δευτερογενών μεταβολιτών οι οποίοι εμπλέκονται σε αποκρίσεις έναντι (α)βιοτικών καταπονήσεων. Αυτές οι ενώσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερη δομική/χημική ετερογένεια και αρκετά συχνά δεν απαντώνται καθολικά στο φυτικό βασίλειο αλλά η βιοσύνθεση τους περιορίζεται ταξινομικά σε επίπεδο τάξης, οικογένειας, γένους ή ακόμα και είδους. Εκτός της σημαντικής συνεισφοράς τους στην ομοιόσταση των φυτών, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν φαρμακευτικό ενδιαφέρον. Η αποσαφήνιση των αντιστοίχων βιοσυνθετικών μονοπατιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κατανόηση του τρόπου συνεισφοράς των μεταβολιτών στην βιολογία/οικοφυσιολογία του φυτού όσο και για την παραγωγή ουσιών σε ετερόλογα συστήματα ώστε να είναι εφικτή η εκτεταμένη φαρμακευτική χρήση (ή έρευνα) τους.

Speakers Short CV

Αποφοίτησα από το τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) όπου και απέκτησα επίσης το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα (2011). Η διδακτορική μου διατριβή εκπονήθηκε στο ΓΠΑ (2016). Από το 2017 έως σήμερα έχω εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής με έμφαση στη μοριακή και βιοχημική ανάλυση ενζύμων με εμπλοκή στον δευτερογενή μεταβολισμό φυτών.

 Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον μέχρι στιγμής σχετίζεται με την ερμηνεία σε μοριακό επίπεδο μηχανισμών που εμπλέκονται με την άμυνα φυτών κυρίως μέσω δευτερογενούς μεταβολισμού καθώς και την λειτουργική κατανόηση τους. Στα πλαίσια αυτά έχω ασχοληθεί με φυτά όπως η ελιά, η βίγκα της Μαδαγασκάρης και η λεύκα. Στα μελλοντικά ερευνητικά μου σχέδια είναι η αποσαφήνιση βιοσυνθετικών μονοπατιών που οδηγούν σε μεταβολίτες με φαρμακευτικό ενδιαφέρον και άμεση εμπλοκή στην οικοφυσιολογία φυτών της Ελληνικής χλωρίδας.