Διεθνής διάκριση για ερευνητή του ΙΤΕ του Πανεπιστημίου Πατρών -Ο Αθ. Νένες τιμάται με το Μετάλλιο «Κοπέρνικος» για το 2022

Posted on

Athanasios Nenes

Ο καθηγητής με τη σημαντική αυτή διάκριση είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικών Διαδικασιών στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL), αντεπιστέλλων ερευνητής του Ινστιτούτου ΙΕΧΜΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Πάτρα, καθώς επίσης συντονιστικό μέλος του Κέντρου για τη Μελέτη της Ποιότητας του Αέρα και την Κλιματική Αλλαγή (C-STACC).

Η βράβευση του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα της διασποράς γίνεται για τις σημαντικές συνεισφορές του και τα θεμελιώδη επιτεύγματα του στο πεδίο της επιστήμης των αερολυμάτων για τον σχηματισμό νεφών, την ποιότητα του αέρα, τους βιογεωχημικούς κύκλους και το κλίμα, μέσω συνδυασμού θεωρίας, ανάπτυξης οργάνων, μετρήσεων και μοντελοποίησης.

Η τελετή απονομής του μεταλλίου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη τον Μάιο.

Το μετάλλιο «Κοπέρνικος» απονέμεται από τη μη κερδοσκοπική γερμανική εταιρεία Copernicus Gesellschaft e.V., που ιδρύθηκε το 1988 από επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. Το βραβείο αναγνωρίζει το έργο επιστημόνων, στο μέσον της καριέρας τους, με ξεχωριστές και καινοτόμες επιτεύξεις στις γεωεπιστήμες, τις πλανητικές και τις διαστημικές επιστήμες.

Ο Αθ. Νένες είναι απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1993), με μεταπτυχιακά στην Ατμοσφαιρική Χημεία από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (1997) και διδακτορικό στη Χημική Μηχανική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας - Caltech (2003). Από το 2002 έως το 2019 υπήρξε καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ. Από το 2019 είναι καθηγητής στο EPFL ενώ από το 2021 είναι επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.