Βραβεία Design Project για το Ακαδ. Έτος 2018 - 2019

Posted on

Η ομαδική εργασία (design project) γίνεται στα πλαίσια του υποχρεωτικού μαθήματος «Εργαστήριο Σχεδιασμού Εργοστασίων» (CHM_1041). Η εργασία αφορά στην σύνταξη και παρουσίαση τεχνικής έκθεσης ενός open ended προβλήματος σχεδιασμού το θέμα του οποίου αλλάζει κάθε χρόνο. Το θέμα της εφετινής εργασίας ήταν ο σχεδιασμός και η οικονομική αξιολόγηση μονάδας παραγωγής ενζύμων για την ενζυμική υδρόλυση του κυτταρινούχου κλάσματος της βιομάζας.

Συνολικά σχηματίστηκαν 16 ομάδες εκ των οποίων τις τρεις πρώτες θέσεις κέρδισαν οι ομάδες οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω κατά σειρά:

1η Ομάδα

Design Project 2018-2019 - 1η Ομάδα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΕΣΙΣΚΛΗΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΟΥ, ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ,
ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΝΗ , ΣΩΜΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

«Η ευκαιρία που μας δόθηκε μέσα από το design project , να συνεργαστούμε με άτομα με διαφορετικές κλίσεις και προσωπικότητες, να ανταλλάξουμε ιδέες και γνώμες, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας, να δοκιμάσουμε τα όρια μας και τελικά με υπομονή και επιμονή να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, συνέστησε σημαντική προετοιμασία της επαγγελματικής μας πορείας στο μέλλον και θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθαμε τόσο κοντά με το μελλοντικό μας επάγγελμα και ανακαλύψαμε πώς η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που απελπιστήκαμε και πιστέψαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, όμως το παρεΐστικο και ευχάριστο κλίμα σε όλες τις συναντήσεις μας καθώς και η πολύτιμη υποστήριξη του υπεύθυνου καθηγητή μας, κ. Αμανατίδη, μας βοήθησαν στο να αντεπεξέλθουμε μέχρι τέλους. Ήταν μια πρωτόγνωρη, απαιτητική και ταυτόχρονα διασκεδαστική εμπειρία!»

2η Ομάδα

Design Project 2018-2019 - 2η Ομάδα

ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΟΓΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ,
ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΗ, ΘΩΜΑΣ ΜΠΟΥΚΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

«Μέσω του Design Project μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή με το αντικείμενο του Χημικού Μηχανικού, καθώς και να δούμε πως  αξιοποιούνται οι  γνώσεις που έχουμε αποκομίσει από τη σχολή στη σύγχρονη βιομηχανία. Χάρη στη συνεισφορά του καθενός ξεχωριστά και, κυρίως, χάρη στην ομαδική μας δουλειά καταφέραμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

3η Ομάδα

Design Project 2018-2019 - 3η Ομάδα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΚΛΕΙΩ ΜΠΕΡΤΑΚΗ, ΧΑΡΗΣ ΡΙΖΕΑΚΟΣ,
ΔΩΡΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΑ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΝΗ

«Μέσω του Design Project ήρθαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με ένα open-ended πρόβλημα Xημικής Mηχανικής και εφαρμόσαμε τις θεωρητικές γνώσεις προηγούμενων ετών. Παράλληλα μάθαμε να αναζητούμε πληροφορίες σε βάθος και εξασκήθηκε η κριτική μας ικανότητα αφού χρειάστηκε να φιλτράρουμε τεράστιο όγκο πληροφοριών για να επιλέξουμε τι είναι εφαρμόσιμο και οικονομικά αποδεκτό. Το πιο κρίσιμο ίσως σημείο στη διαδικασία ήταν η διαχείριση του χρόνου και η εκπλήρωση των προθεσμιών. Συγκεκριμένα, κάθε απόφαση λήφθηκε μετά από εποικοδομητική συζήτηση ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Το Design Project αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του προγράμματος σπουδών του τμήματος, αφού απαιτήθηκε οργάνωση διαδικασιών, χρόνου και του ίδιου μας του εαυτού».

Ομάδα με στοιχεία εξαιρετικής πρωτοτυπίας

Design Project 2018-2019 - Ομάδα με στοιχεία εξαιρετικής πρωτοτυπίας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΙΝΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΡΖΕΛΙΔΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΑΧΤΣΗΣ,
ΙΩΑΝΝΑ ΖΑΠΠΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΒΕΝΤΖΟΥΡΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΤΡΑΛΗ

«Η ενασχόληση μας με το Design Project ήταν μοναδική εμπειρία γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να εργασθούμε πάνω σε ένα υπάρχον ρεαλιστικό πρόβλημα με όλες τις δυσκολίες και απαιτήσεις που το συνεπάγουν, αναπτύσσοντας δικές μας ιδέες και δουλεύοντας έντονα στα πλαίσια μιας ομάδας. Αποκτήθηκαν γνώσεις και δεξιότητες που θα αποτελέσουν χρήσιμα εφόδια  στη μετέπειτα πορεία μας ως μηχανικοί και παράλληλα δεθήκαμε σε προσωπικό επίπεδο όλα τα μέλη της ομάδας. Για όλα αυτά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κ. Κούκο και κ. Μαντζαβίνο που μας στήριξαν στην προσπάθεια αυτή καθώς και όλους τους καθηγητές του τμήματος για τις πολύ σημαντικές γνώσεις που μας έχουν μεταλαμπαδεύσει.»