Αγαπητοί συνάδελφοι

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκινάει μια νέα προσπάθεια οικοδόμησης δεσμών με τους αποφοίτους του.

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας σημερινή συγκυρία θεωρούμε ότι καθήκον του Τμήματος είναι να μην αναστείλει τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο στον τομέα της έρευνας όσο και της εκπαίδευσης. Είναι γνωστό σε σας ότι το Τμήμα μας διακρινόταν πάντοτε, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, στον ελληνικό χώρο εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα διεθνώς. Η προσπάθεια αυτή είναι απόφαση μας να συνεχιστεί και να ενταθεί ακόμα και στις τόσο αντίξοες σημερινές συνθήκες. Σε αυτή την προσπάθεια έχει μεγάλη σημασία ο εντοπισμός των σημείων στα οποία υστερούμε και θεωρούμε ότι ένα από αυτά είναι η επαφή μας με τους αποφοίτους μας.

Οι Απόφοιτοι μας είναι σημαντικοί

Γιατί σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης είναι απαραίτητη η ανάδραση. Εδώ και μερικά χρόνια έχουμε την πολύτιμη εμπειρία της αξιολόγησης του διδακτικού μας έργου από τους φοιτητές μας ενώ οι καθηγητές και το Τμήμα αξιολογούνται διαρκώς με βάση την απήχηση του επιστημονικού τους έργου και μέσω των διαδικασιών που έχει θεσμοθετήσει η πολιτεία. Ωστόσο, οι ιδέες των αποφοίτων μας και το παράδειγμα της επαγγελματικής τους πορείας είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικά και είναι ένας τομέας που το Τμήμα αμέλησε μέχρι τώρα.

Γιατί το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού στην Ελλάδα και τον κόσμο αλλάζει. Τα εργαλεία τις επιστήμης μας βρίσκουν εφαρμογές σε τομείς που δεν τους φανταζόμασταν μέχρι χθες, από την νανοτεχνολογία μέχρι τη βιολογική μηχανική. Παράλληλα οι χημικοί μηχανικοί, ακριβώς λόγω της πολυσχιδούς και διεπιστημονικής τους εκπαίδευσης, απασχολούνται στους πιο διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Χρειαζόμαστε την οπτική των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στις εξελίξεις του επαγγέλματος.

Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία σας για να βελτιώσουμε την εκπαίδευση που παρέχουμε και για να δείξουμε το δρόμο της επαγγελματικής εξέλιξης στους φοιτητές μας. Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι και για σας η δημιουργία μιας κοινότητας κοινών καταβολών και αλληλεγγύης μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη και αποδοτική.

Τι χρειαζόμαστε και τι σκοπεύουμε να κάνουμε

Από σας χρειαζόμαστε κυρίως τη συμπλήρωση μιας φόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος μας. Στείλτε μας τα στοιχεία επικοινωνίας σας καθώς επίσης ειδήσεις και πληροφορίες που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας και με τους πρώην συναδέλφους σας σχετικά με τα επαγγελματικά και τα προσωπικά σας επιτεύγματα ή τις ιδέες και την εμπειρία σας.  

Η βάση δεδομένων των αποφοίτων του Τμήματος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από εμάς για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την επικοινωνία μαζί σας. Θα κάνουμε επίσης εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αναθερμάνουμε τις επαφές μεταξύ σας. Ως πρώτο βήμα έχουμε φτιάξει το alumni group στο linkedin στη διεύθυνση:

www.linkedin.com/groups?home=&gid=5120082&trk=anet_ug_hm

Έχουμε επίσης δημιουργήσει λογαριασμούς στο facebook και στο twitter με τους οποίους μπορείτε να συνδεθείτε μέσω των συνδέσμων που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας. Οι λογαριασμοί αυτοί αναδημοσιεύουν τις ανακοινώσεις όλων των δραστηριοτήτων του Τμήματος.

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι μας περιλαμβάνουν ακόμα:

  • την προβολή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εμπειρίας επιλεγμένων  αποφοίτων από τις ιστοσελίδες μας,
  • τη δημιουργία συλλόγου αποφοίτων,
  • τη δημιουργία τακτικού newsletter και
  • την οργάνωση συναντήσεων αποφοίτων.

Η Επιτροπή Αποφοίτων του Τμήματος, που συντονίζεται από τον επίκουρο καθηγητή  Χριστάκη Παρασκευά, θα  χαρεί ιδιαίτερα να έχει και τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.  Μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: alumni@chemeng.upatras.gr

Επειδή η λίστα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας έχει περιορισμένο αριθμό ηλεκτρονικών διευθύνσεων, θα σας παρακαλούσαμε θερμά να προωθήσετε το μήνυμα αυτό και σε άλλους συναδέλφους με τους οποίους βρίσκεστε ενδεχομένως σε επαφή.

Ευχαριστώ για την συνεργασία και ελπίζω να έχουμε σύντομα νέα σας.

Θερμούς Χαιρετισμούς

Καθηγητής Δημήτρης Βαγενάς