Απώλεια Καθηγητή Δημήτρη Παπαμαντέλλου

Ημερομηνία Ανακοίνωσης

Με ιδιαίτερη λύπη αναγγέλλουμε το θάνατο του διατελέσαντος καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Δημήτρη Παπαμαντέλλου.

Ο ∆ημήτρης Κ. Παπαμαντέλλος γεννήθηκε το 1935, αποφοίτησε το 1959 από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ και εκπόνησε το διδακτορικό του στο RWTH - Aachen με αντικείμενο τις μεταλλουργικές διεργασίες της σιδηρουργίας και την επί υφηγεσία διατριβή του στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου.

Εξόριστος την περίοδο της επταετίας 1967-1974 συμμετέχει ενεργά στην αντίσταση κατά της δικτατορίας από τις γραμμές της κεντρικής επιτροπής της ΕΚ Γερμανίας και είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ, συναγωνιστής  και  προσωπικός φίλος του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Την περίοδο 1973-1977 χρημάτισε ∆ιευθυντής Μεταλλουργικών ∆ιεργασιών  της εταιρείας Maximillianshuette GmbH. Επιστρέφει στην   Ελλάδα  το 1977 ως  Καθηγητής   Μεταλλογνωσίας   και   ∆ιευθυντής Εργαστηρίου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1977-2003). Πρωτοστατεί στην ίδρυση και επάνδρωση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος και Κοσμήτορας της  Πολυτεχνικής  Σχολής του Π.Π. Παράλληλα διατελεί ∆ιοικητής της ∆ΕΗ  (1981-1986),  Πρόεδρος του ∆.Σ. της ΛΑΡΚΟ  (1986-1989), ενώ αναλαμβάνει την αποκρατικοποίηση των ορυχείων Σκαλιστήρη  (1994-1996).  Το 1995 αναλαμβάνει Ειδικός  Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ  επί  ευρωπαϊκών θεμάτων και ΚΠΣ ενώ επίσης υπηρετεί ως Σύμβουλος της Ε.Ε. επί θεμάτων Χάλυβα (1995-2008) και Εθνικός Εκπρόσωπος στις ευρωπαϊκές επιτροπές χάλυβα SERDER και  SAG  (1995-2008). Διετέλεσε επίσης Σύμβουλος  των  Georgsmarienhuette  GmbH  (GMH) και της ΛΑΡΚΟ.

Μετά την συνταξιοδότηση του συνεχίζει την ερευνητική δραστηριότητα στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μετάλλου (ΕΛΚΕΜΕ) του οποίου ήταν Πρόεδρος ∆.Σ. ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος  των ∆.Σ της  ∆ΕΣΦΑ και της ΛΑΡΚΟ.  Συνεχίζει επίσης να παρεμβαίνει ενεργά αρθρογραφώντας σε μεγάλες Αθηναϊκές εφημερίδες επί θεμάτων Βιομηχανικής Πολιτικής και Πράσινης Ανάπτυξης. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία του να συντάξει επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Spiegel» το 2010, με την οποία  Σαράντα Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων και απόφοιτοι γερμανικών πανεπιστημίων κάνουν έκκληση στους ακαδημαϊκούς, τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη της Γερμανίας να σταθούν αλληλέγγυοι ξανά στην Ελλάδα.

Όσοι από εμάς τον γνώρισαν δεν θα ξεχάσουν την αδιαμφισβήτητη και σπάνια για άνθρωπο ο οποίος υπηρέτησε σε κυβερνητικές θέσεις εντιμότητα, την ακεραιότητα και την γενναιοδωρία του χαρακτήρα και τον σχεδόν εφηβικό ενθουσιασμό για τα ζητήματα της επιστήμης του.

Ο Δημήτρης Παπαμαντέλλος ήταν έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών συμμετέχει στο πένθος και συλλυπείται θερμά την οικογένεια, τους συναδέλφους, τους μαθητές και τους φίλους του.

Ο πρόεδρος ΤΧΜ/ΠΠ

Δημήτρης Ματαράς
 

Φωτογραφικό Υλικό
4