Η Πάτρα παίζει σε έξυπνο διεθνές ταμπλό - Ερευνητές σε προγράμματα της Fiat και της Airbus

Ημερομηνία Ανακοίνωσης

Σε δύο μεγάλα επιχειρηματικά προγράμματα, την ανάπτυξη των νέων έξυπνων ταμπλό στα οχήματα της Fiat αλλά και ειδικού θερμαινόμενου κελύφους για τα αεροσκάφη της Airbus, συμμετέχουν ομάδες ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ-ΙΕΧΜΗ) με έδρα την Πάτρα.

Πίσω από το φιλόδοξο εγχείρημα βρίσκεται η Graphene Flagship στην οποία έχουν συμπράξει κορυφαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες οι οποίες, σε αυτή τη φάση, ανακοίνωσαν ότι θα συγχρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις 92 εκατομμυρίων ευρώ για να επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση των προϊόντων Γραφενίου.

Τα 11 νέα προγράμματα που αποτελούν τμήμα ενός σχεδίου που προορίζεται να φτάσει τα 1 τρις ευρώ, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο 'NH' στις Βρυξέλλες παρουσία του Jari Kinaret, διευθυντή της Graphene Flagship αλλά και του Κώστα Γαλιώτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και εθνικού εκπρόσωπου του Graphene Flagship.

Τα προγράμματα προωθήθηκαν μετά την επιτυχία των πρώτων σχεδίων πέρυσι στα οποία είχε ενταχθεί και το πρώτο φωτοβολταϊκό αγρόκτημα, παγκοσμίως, με τεχνολογία Γραφενίου στο Ηράκλειο.

Το Graphene Flagship έχει αυτή τη στιγμή δεσμεύσει 45 εκατομμύρια ευρώ που χρηματοδοτούνται από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς Αirbus, Fiat, Lufthansa, Siemens και ABB.

Σύμφωνα με τον Jari Kinaret, από τον Απρίλιο του 2020, τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν περίπου το 30% της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρόκειται για μια τολμηρή κίνηση που δείχνει τη σταθερή δέσμευσή μας να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του Graphene Flagship» τονίζει εξηγώντας ότι «με τις 11 νέες πρωτοβουλίες, ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση του πρωτοποριακού επιστημονικού έργου που διεξήγαγαν τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα αρκετών χωρών, έως το 2023».

«Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις νέες πρωτοβουλίες, με την ομάδα του καθηγητή Εμμανουήλ Κυμάκη στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που συμμετέχει ενεργά στα δυο προγράμματα βελτίωσης φωτοβολταϊκών στοιχείων, με απορρόφηση ηλιακής ενέργειας σε επίπεδο ρεκόρ και επίσης η Πάτρα συμμετέχει στο σχέδιο που συντονίζεται από την FIAT για την ανάπτυξη έξυπνων ταμπλό αυτοκινήτου (wireless dashboard). Εχει επίσης ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα GICE που συντονίζεται από την Airbus, για την ανάπτυξη νέων θερμαντικών στοιχείων για το λιώσιμο του πάγου που σχηματίζεται στην επιφάνεια των αεροσκαφών» αναφέρει ο Κώστας Γαλιώτης και προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι μέσω αυτών των δραστηριοτήτων θα αναπτυχθούν πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας στην ανάπτυξη συγγενών τεχνολογιών και προϊόντων που ενδιαφέρουν ελληνικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ: Δείτε γιατί οι βιομηχανίες και η ΕΕ επενδύουν στο Γραφένιο

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ