Προκήρυξη του 2ου Δια-Ιδρυματικου Διαγωνισμού για την Ανάδειξη Εθνικού Εκπροσώπου στον Διαγωνισμό Chem-E-Car του AIChE

Ημερομηνία Ανακοίνωσης

H Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και τα Τμήματα Χημικών Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών του ΑΠΘ και του Παν/μίου Πατρών, προκηρύσσουν τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Chem-E-Car για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό Chem-E-Car που διοργανώνεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών (AIChE).

Ο διαγωνισμός αυτός θα διοργανωθεί από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, όπως και ο αντίστοιχος που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2019:

Α. Εσωτερική διαδικασία για την ανάδειξη μέχρι δύο ομάδων των πέντε σπουδαστών κάθε Σχολής ή Τμήματος που θα το εκπροσωπήσουν στη δεύτερη φάση.

Β. Εθνικός Διαγωνισμός μεταξύ των καλυτέρων ομάδων των τριών Ιδρυμάτων που καταρχήν προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Chem-e-car competition (2020) που θα διοργανωθεί από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE), τον Νοέμβριο 2020 στο San Farncisco (California).

Η διοργάνωση του διαγωνισμού ανατίθεται σε Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από τους ακόλουθους Καθηγητές, που ήδη διαθέτουν την εμπειρία συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό:

  • Θανάση Παπαθανασίου, από το ΕΜΠ (συντονιστής)
  • Μανασή Μήτρακα, από το ΑΠΘ
  • Σπύρο Πανδή, από το Παν/μιο Πατρών
  • Αλέξανδρο Κατσαούνη, από το Παν/μιο Πατρών
  • Γρηγόρη Στεφανόπουλο, από το ΜΙΤ, και
  • Χρήστο Γεωργάκη, από το Tufts University.

Το κόστος συμμετοχής (ταξίδι, διαμονή κ.λπ.) θα καλυφθεί από πόρους που θα συγκεντρωθούν από τα Ιδρύματα και από δωρεές.

Οι παρακάτω σύνδεσμοι είναι ενδεικτικοί της συμμετοχής ομάδων στον διαγωνισμό και της σχετικής «ατμόσφαιρας»:

2018 Official Chem-E-Car Competition® Video

Σύντομες παρουσιάσεις (video) των συμμετοχών στον πρόσφατο διαγωνισμό του 2019.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό συμμετείχε και η ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, νικήτρια ομάδα του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού. Η ομάδα αυτή, με το όνομα ‘Pollux’, πέτυχε σημαντική διεθνή διάκριση, αφού κατέκτησε την 5η θέση ανάμεσα σε 42 ομάδες από όλο τον κόσμο. Το κόστος της αποστολής της νικήτριας ομάδας στο Ορλάντο καλύφθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Καλούνται οι ενδιαφερόμενες ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή στις Οργανωτικές Επιτροπές των Ιδρυμάτων τους εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί από κάθε Ίδρυμα.

Για τους Χημικούς Μηχανικούς του Πανεπιστημίου Πατρών, η δήλωση συμμετοχής από κάθε ομάδα, συνοδευόμενη από σύντομη περιγραφή της ιδέας (1-2 σελίδες) θα πρέπει να υποβληθεί στην Γραμματεία του Τμήματος (υπόψιν κ. Α. Κατσαούνη με την ένδειξη ‘’Για το Διαγωνισμό Chem-E-Car 2019’’) μέχρι 31/1/2020.