Εκδήλωση για τη Διεθνή Πιστοποίηση

Ημερομηνία Ανακοίνωσης

Την Τετάρτη 1/11/2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών για την Διεθνή Πιστοποίηση του Διπλώματος που απονέμει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων ως Integrated Master of Engineering (MEng). Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών γίνεται από εφέτος το πρώτο Ελληνικό Τμήμα ΑΕΙ του οποίου το Δίπλωμα λαμβάνει Διεθνή Πιστοποίηση στο επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων από τον ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό Institution of Chemical Engineers (IChemE), ως Integrated Master of Engineering (MEng). Το επίπεδο αυτό σύμφωνα με τη διαδικασία της Μπολόνια συμπεριλαμβάνει τον πρώτο και τον δεύτερο (πρώτο μεταπτυχιακό) κύκλο σπουδών.

H εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο ‘Λεωνίδας Ζέρβας’ του Εθνικού Ιδρύματος ερευνών και παρευρέθηκαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, η πρώην Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Αθανασία Αναγνωστοπούλου, η τομεάρχης παιδείας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, ο υπεύθυνος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος και η πρόεδρος της ΑΔΙΠ, καθηγήτρια Νικολέττα Παϊσιδου.    

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου ακολουθούμενη από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων καθηγητή Νικόλαο Καραμάνο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή πολιτική διασφάλισης ποιότητας και στα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Πατρών σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις.

Στην κύρια ομιλία της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών καθηγητής Δημήτριος Ματαράς παρουσίασε την πολυεπίπεδη διαδικασία πιστοποίησης που ακολουθήθηκε, δίνοντας έμφαση στον πρωτοποριακό για την Ελλάδα χαρακτήρα της όσο και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει για το Τμήμα, τους φοιτητές και τους αποφοίτους του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό, τους πρώην υπουργούς και τους εκπροσώπους κομμάτων. 

Ο κ. Φωτάκης συνεχάρη το Τμήμα και αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του επιτεύγματος, τονίζοντας την σύνδεσή του με τις διακρίσεις του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στον τομέα της έρευνας καθώς και την συνεργασία του με το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ).

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε την σημασία της πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης των τελευταίων ετών, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι συμβαδίζει με τα τεκταινόμενα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και ευχήθηκε να προχωρήσει παντού η διαδικασία πιστοποίησης σε συνδυασμό με τη θέσπιση του εθνικού πλαισίου προσόντων.

Η κ. Αναγνωστοπούλου εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την επιτυχία ενός Τμήματος της ιδιαίτερης πατρίδας της και υπογράμμισε ότι αυτή δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες της  ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στις πρωτοβουλίες του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι περισσότερα τμήματα θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Ο κ. Μαυρωτάς, με την ιδιότητα και του καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, συνεχάρη τους συναδέλφους και τους φοιτητές της Πάτρας για την εξωστρέφειά τους και την επιτυχία της μακροχρόνιας προσπάθειάς τους.

Επισυναπτόμενα Αρχεία
Φωτογραφικό Υλικό
40