Η ομαδική εργασία (design project) γίνεται στα πλαίσια του υποχρεωτικού μαθήματος «Εργαστήριο Σχεδιασμού Εργοστασίων» (CHM_1041). Η εργασία αφορά στην σύνταξη και παρουσίαση τεχνικής έκθεσης ενός open ended προβλήματος σχεδιασμού το θέμα του οποίου αλλάζει κάθε χρόνο. Το θέμα της εργασίας για το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017 ήταν ο σχεδιασμός και η οικονομική αξιολόγηση μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων (βιο-αιθανόλης και βιο-υδρογόνου) από την βιοτεχνολογική αξιοποίηση αγροτοβιομηχανικών παραπροϊόντων.
Συνολικά σχηματίστηκαν 24 ομάδες εκ των οποίων τις τρεις πρώτες θέσεις κέρδισαν οι ομάδες οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω κατά σειρά.
1η (ΟΜΑΔΑ 8)
XANIN ΑΛΕΞΑΚΗ, ANAΣΤΑΣΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΡΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΑΠΑΝΤΗ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
“Μέσω του Design Project ήρθαμε πρώτη φορά σε ουσιαστική επαφή με το αντικείμενο του χημικού μηχανικού, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθώς και την ικανοποίηση που αυτό προσφέρει. Κατανοήσαμε την σπουδαιότητα των γνώσεων που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια, καθώς και την πολυπλοκότητα της εφαρμογή τους. Μπορεί η ατομική συνεισφορά να είναι επιτακτική, αλλά το ομαδικό πνεύμα είναι η σπίθα για την δημιουργία εκρηκτικών αποτελεσμάτων. Το να βρεθούμε μαζί ήταν μια αρχή, το να παραμείνουμε μαζί ήταν μια πρόοδος και το να δουλέψουμε παρέα, ήταν η επιτυχία”.
2η θέση (ΟΜΑΔΑ 1)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΚΑΡΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΨΙΔΑΣ,
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΕΣΙΡΗ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΑΣΣΟΣ
“Το Design Project αποτελεί μία εξαιρετική δοκιμασία των γνώσεων που αποκομίσθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη φοίτησης και ρεαλιστική προσομοίωση της ενασχόλησης ενός Χημικού Μηχανικού στους κόλπους της βιομηχανίας. Προάγει τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και προετοιμάζει τους φοιτητές για τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Η ενασχόληση με τη μελέτη της παραγωγής ενός καινοτόμου καυσίμου, του υδρογόνου, από βιοαιθανόλη, αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο για την ομάδα μας”.
3η Θέση (ΟΜΑΔΑ 14)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΕΛΛΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΝΑΒΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, ΣΟΦΙΑ-ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
“Μέσω του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Εργοστασίων μας δόθηκε η ευκαιρία να διαχειριστούμε πραγματικά προβλήματα χημικού μηχανικού όπως η επίλυση προβλημάτων πολλών βαθμών ελευθερίας και η ανάπτυξη ενός ρεαλιστικού βιομηχανικού διαγράμματος ροής. Το Design Project ήταν και θα είναι για εμάς η πύλη προς μία δημιουργικότερη αντίληψη της θέσης του χημικού μηχανικού στη σύγχρονη βιομηχανία. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους καθηγητές και διδακτορικούς φοιτητές για την βοήθεια και το θεωρητικό υπόβαθρο που μας παρείχαν”.