Μικροβιολογία
Στοιχεία Μαθήματος
Λεπτομέρειες Μαθήματος
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση να:
- περιγράφουν την εξέλιξη της επιστήμης της μικροβιολογίας και τα σημεία ορόσημα που την χαρακτηρίζουν,
- διακρίνουν τα βασικά είδη μικροοργανισμών,
- αναγνωρίζουν τις βασικές λειτουργίες τους και να επιλέγουν τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξής τους,
- υπολογίζουν τα παραγόμενα ποσά ενέργειας με βάση την τροφή τους και τα ακολουθούμενα μεταβολικά μονοπάτια,
- συνδυάζουν διεργασίες για την παραγωγή βιοτεχνολογικών προϊόντων,
- αναπτύσσουν μαθηματικά μοντέλα που θα περιγράφουν τη μικροβιακή ανάπτυξη, την παραγωγή προϊόντων, την κατανάλωση θρεπτικών και την αποδόμηση ρύπων,
- συνεργάζονται με διεπιστημονικές ομάδες, και
- να ανατρέχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, να προετοιμάζουν και να παρουσιάζουν σχετικές εργασίες.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος της Μικροβιολογίας οι φοιτητές πρέπει να είναι έχουν αποκτήσει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Εισαγωγή στη Μικροβιολογία.
- Ιστορική αναδρομή της Μικροβιολογίας και σημαντικές συνεισφορές στην εξέλιξή της.
- Χημικά συστατικά του κυττάρου.
- Σύγκριση προκαρυωτικών και ευκαρυωτικών κυττάρων.
- Δομή και λειτουργίες των προκαρυωτικών κυττάρων.
- Ποικιλότητα των προκαρυτωτικών οργανισμών.
- Αρχές ταξινόμησης. Μικροσκοπική παρατήρηση και ταυτοποίηση μικροοργανισμών.
- Εισαγωγή στα Βακτήρια. Μέθοδοι και τεχνικές για τη μελέτη των βακτηρίων. Χρήση διαφόρων μεθόδων μικροσκοπίας, χρώσεις και θρεπτικά για την ανάπτυξη των βακτηρίων.
- Δομή των βακτηρίων. Μορφολογία και φυσιολογία των βακτηρίων. Βακτηριακός μεταβολισμός.
- Κύρια καταβολικά και αναβολικά μονοπάτια. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
- Μικροβιακή ανάπτυξη και αναπαραγωγή.
- Ανάπτυξη βακτηριακών πληθυσμών. Παράγοντες που επηρεάζουν την βακτηριακή ανάπτυξη.
- ‘Ενζυμα, δομή και λειτουργία.
- Μορφολογία και ανάπτυξη μυκήτων. Μορφολογία και ανάπτυξη ζυμομυκήτων. Μορφολογία και ανάπτυξη αλγών.
- Θέματα εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας. Παραδείγματα: μικροβιολογίας τροφίμων, βιομηχανικής μικροβιολογίας, περιβαλλοντικής βιοαποκατάστασης.
Χρήση Η/Υ και video projector
Χρήση ιστοσελίδων
Προβολή video
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα |
Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
---|---|
Διαλέξεις |
36 |
Εργαστηριακή Άσκηση |
3 |
Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας |
30 |
Εκπόνηση μελέτης (project) |
30 |
Συγγραφή εργασίας |
20 |
Συνολικός Φόρτος Εργασίας (ECTS Standards):
Γλώσσα αξιολόγησης είναι η Ελληνική.
Η αξιολόγηση περιλαμβάνει:
Γραπτή Εργασία και Δημόσια Παρουσίαση (40%)
Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής (60%)
Τα κριτήρια αξιολόγησης αναφέρονται ρητά στο eclass του μαθήματος: https://eclass.upatras.gr/courses/CMNG2184/ και στο φύλλο μαθήματος στον Οδηγό Σπουδών.
-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία :
- Μικροβιολογία και μικροβιακή τεχνολογία, Αγγελής Γ., Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε, 2007
- Βιολογία των μικροοργανισμών, Τόμος Ι, Madigan M.T, Παν. Εκδόσεις Κρήτης, 2008
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Microbiology
- The Journal of Microbiology
- Journal of Applied Microbiology