ChemEng.Upatras ChairΑγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Εκ μέρους όλων των καθηγητών και του προσωπικού μας σας καλωσορίζω στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι σπουδές που επιλέξατε μπορούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλετε την προσπάθεια που απαιτείται, να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να εξασκήσετε ένα επάγγελμα που είναι ταυτόχρονα πολυσχιδές και δημιουργικό.

Η Χημική Μηχανική είναι μια επιστημονική περιοχή σε διαρκή αναζήτηση νέων εφαρμογών των μεθόδων και της τεχνολογίας που αρχικά αναπτύχθηκαν για την παραγωγή παραδοσιακών χημικών προϊόντων σε μεγάλη κλίμακα. Χωρίς ποτέ να αμελήσει τη Χημική Βιομηχανία και γενικότερα την μαζική παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων, πρωτοστατεί μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών, ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας και νέων μεθόδων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι χημικοί μηχανικοί διευρύνουν όλο και περισσότερο το πεδίο τους συμβάλλοντας καταλυτικά στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή σε τομείς όπως η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, τα έξυπνα υλικά και η βιολογική μηχανική. Όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε επίσης σημαντικές αλλαγές του περιεχομένου και των αναλογιών των συστατικών του προγράμματος σπουδών καθιστώντας το ευρύτερο και διεπιστημονικότερο από όλες τις επιστήμες μηχανικού.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εκπαίδευσης η θέση του χημικού μηχανικού στη διεθνή αγορά εργασίας είναι εξαιρετική (π.χ. πρόσφατη έρευνα του Institution of Chemical Engineers (IChemE) δείχνει ότι είναι το δεύτερο καλύτερα αμειβόμενο επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο) και το πεδίο δραστηριοτήτων του πολύ ευρύτερο από το ήδη ευρύ επιστημονικό του πεδίο. Χημικούς μηχανικούς θα συναντήσετε στη χώρα μας και στο εξωτερικό στη βιομηχανία, στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα αλλά θα τους βρείτε ασφαλώς και στις υπηρεσίες, στην τεχνική υποστήριξη πωλήσεων, στη διασφάλιση ποιότητας, ακόμα και στις τράπεζες ή στη βιομηχανία πληροφορικής.

Το Τμήμα μας, παρά τη μικρή σχετικά ηλικία του, είχε τη χαρά να δει πολλούς αποφοίτους του να διαπρέπουν σε πολλούς απ’ αυτούς τους τομείς, να κατακτούν θέσεις καθηγητών και ερευνητών στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και να στελεχώνουν θέσεις ευθύνης σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι προσπάθειες όλων μας, των καθηγητών και του προσωπικού του Τμήματος, εντείνονται καθημερινά ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε και σε σας ότι χρειάζεται για να ανταπεξέλθετε στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον της εποχής μας. Οι προσπάθειες αυτές έχουν κάνει το Τμήμα μας να διακρίνεται ιδιαίτερα στον ερευνητικό τομέα, σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Σεπτέμβρη του 2017 το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε το πρώτο στην Ελλάδα τμήμα ΑΕΙ του οποίου το δίπλωμα πιστοποιήθηκε μέσω του IChemE και του EngC στο επίπεδο 7 του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων ως Integrated Master of Engineering. Ως συνέπεια υπερκαλύπτει και τις προϋποθέσεις απονομής του σήματος EUR-ACE®, που απονέμεται μετά από ενδελεχή έλεγχο των μαθησιακών αποτελεσμάτων των προγραμμάτων σπουδών μηχανικών από 14 ανεξάρτητους οργανισμούς πιστοποίησης.

Η προσπάθεια για τη βελτίωση του παρεχόμενου επίπεδου εκπαίδευσης  είναι συνεχής και επίπονη. Ξέρουμε, ότι και εσείς μόλις έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία μια ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία. Σημασία όμως τώρα έχει να μην ξεχάσετε ότι η πραγματική προσπάθεια μόλις ξεκινάει.

Εύχομαι τα χρόνια που θα περάσετε μαζί μας να είναι μια συναρπαστική δημιουργική περιπέτεια.

 

Σεπτέμβριος 2022          

Ο Πρόεδρος του Τμήματος    

Καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης