Έρευνα, διδασκαλία και διασύνδεση με τη Βιομηχανία

Τίτλος Παρουσίασης: Έρευνα, διδασκαλία και διασύνδεση με τη Βιομηχανία
Κατηγορία Συμβάντος: Πρόγραμμα Σεμιναρίων Τμήματος (Webinars)
Ονοματεπώνυμο Ομιλητή: Τηλέμαχος Γεωργακόπουλος
Προέλευση Ομιλητή (Affiliation): Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών και BriteSolar Technology
Αίθουσα: Αίθουσα Σχεδιασμού
Ημερομηνία: Τετ, 05 Μαρ 2025, Ώρα: 15:00 - 15:45
Δια ζώσης παρουσίαση του ομιλητή από την αίθουσα σεμιναρίων με διαδικτυακή μετάδοση
Διεύθυνση Διαδικτυακής Μετάδοσης: https://upatras-gr.zoom.us/j/94371774047?pwd=59QQZqgikRJmacTbZG84TXVjttsUtm.1
Περίληψη

Ονομάζομαι Γεωργακόπουλος Τηλέμαχος και έχω θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Παρασκευή και Χαρακτηρισμός Σύνθετων/Νανοσύνθετων Υλικών». Έχω ολοκληρώσει τις βασικές σπουδές στη Φυσική, Μεταπτυχιακό στη Φυσική των Υλικών και αναλόγως Διδακτορικό στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Διδακτορική μου Διατριβή με θέμα« Μελέτη Ηλεκτρικών και Οπτικών Ιδιοτήτων τροποποιημένων Φωτοαγώγιμων Υλικών του συστήματος ΤiO2- ZnO», η οποία έγινε σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτο και το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, επικεντρώθηκε στη σύνθεση και μελέτη των ηλεκτρικών και οπτικών ιδιοτήτων φωτοαγώγιμων υλικών. Αναλυτικότερα, η ερευνητική μου δραστηριότητα περιλαμβάνει τη σύνθεση και το χαρακτηρισμό νανοϋλικών, όπως TiO2, SiO2, ZnO, NiO, CeO και WO3 καθώς και την εφαρμογή τους σε ηλιακές κυψελίδες DSSC, ηλεκτροχρωμικά παράθυρα και αντιανακλαστικές επιφάνειες. Επιπλέον, έχω μελετήσει τη φωτοκαταλυτική δραστικότητα και τη φωτοαγωγιμότητα υλικών. Επίσης, έχω συνεισφέρει στην ανάπτυξη μεγαλύτερης κλίμακας υλικών/διατάξεων σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως η πιλοτική γραμμή παραγωγής ηλεκτροχρωμικών παραθύρων στην Κίνα και στη σημερινή γραμμή παραγωγής στη ΒΙΠΕ Πάτρας σε αγροφωτοβολταϊκά συστήματα με επίστρωση νανοϋλικών.
Στο επιστημονικό μου έργο περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά που αφορούν ηλεκτροχρωμικές διατάξεις, ηλιακά πάνελ DSSC, τροποποιημένα νανοσωματίδια TiO2 που χαρακτηρίζονται ως προς τις ηλεκτρικές και φωτοαγώγιμες ιδιότητές τους. Επιπλέον, είναι υπό δημοσίευση πατέντα για την ανάπτυξη νανοκρυσταλλικού SiO2, το οποίο εφαρμόζεται σε αντιανακλαστικές και υδρόφοβες επιφάνειες γυαλιού για αγροφωτοβολταϊκά. Η συγκεκριμένη επίστρωση έχει λάβει Πιστοποίηση από το IFT Rosenheim, όσον αφορά τη διαπερατότητα, το γδάρσιμο (scratch) και τη διάβρωση της.
Στο διδακτικό του έργο, έχω αναλάβει την αυτοδύναμη διδασκαλία των μαθημάτων του Εργαστηρίου Φυσικής, της Μικροηλεκτρονικής Τεχνολογίας και των Υλικών με ενεργειακές εφαρμογές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχω επικουρική διδασκαλία σε εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής, επιμέλεια διδακτικού υλικού και καθοδήγηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.
Στο μέλλον, στοχεύω στην περεταίρω εμβάθυνση στη μελέτη νανοσύνθετων υλικών, στη μεταφορά τεχνογνωσίας από το Πανεπιστήμιο στη Βιομηχανία και στη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που ενισχύουν την εξωστρέφεια της έρευνας.
Παράλληλα, επιδιώκω τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της ανάπτυξης και προσφοράς νέων μαθημάτων και καινοτόμων εργαστηριακών ασκήσεων προς τους φοιτητές σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και της Βιομηχανικής εξέλιξης.

Σύντομο Βιογραφικό Ομιλητή

Ο Γεωργακόπουλος Τηλέμαχος (PhD), είναι διδάκτωρ Φυσικής. Εργάζεται στην εταιρεία Brite Hellas S.A Solar Technologies ώς μηχανικός των υλικών στο τομέα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων από τον Ιούλιο του 2018. Εργάζεται στην σύνθεση και στον χαρακτηρισμό νέων νανοδομημένων υλικών με εφαρμογή στα αγρο-φωτοβολταϊκά. Έχει αυτοδύναμη διδασκαλία των μαθημάτων εργαστήριο Φυσικής, Μικροηλεκτρονική Τεχνολογία και Υλικά για Ενεργειακές Εφαρμογές (σήμερα) στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει αποκτήσει διδακτορικό στη Φυσική από το τμήμα Φυσικής, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το 2017. Η διδακτορική του έρευνα επικεντρώθηκε στη σύνθεση και μελέτη νέων φωτοαγώγιμων υλικών, τα οποία εφαρμόστηκαν σε ευαισθητοποιημένες φωτοβολταϊκές κυψελίδες (Dye Sensitized Solar Cells, DSSC), καθώς επίσης και στην φωτοκατάλυση αέριων ρύπων. Είναι κάτοχος πτυχίου M.Sc. στον τομέα Φυσικής των Υλικών, όπου επικεντρώθηκε στην μελέτη ηλεκτρικών και οπτικών ιδιοτήτων ημιαγώγιμων υλικών. Ο Γεωργακόπουλος Τηλέμαχος έχει δημοσιεύσει 10 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει υπό δημοσίευση μια πατέντα.