Σεμιναρία Τμήματος (Webinars): Μελίτα Μενελάου - Νανοδομημένα Λειτουργικά Υλικά για Τεχνολογικές & Βιοϊατρικές Εφαρμογές

Τίτλος Παρουσίασης: Νανοδομημένα Λειτουργικά Υλικά για Τεχνολογικές & Βιοϊατρικές Εφαρμογές
Κατηγορία Συμβάντος: Πρόγραμμα Σεμιναρίων Τμήματος (Webinars)
Ονοματεπώνυμο Ομιλητή: Μελίτα Μενελάου
Προέλευση Ομιλητή (Affiliation): Cyprus University of Technology
Αίθουσα: Αίθουσα Σεμιναρίων 1
Ημερομηνία: Τετ, 13 Ιαν 2021, Ώρα: 16:00 - 17:15
Διεύθυνση Διαδικτυακής Μετάδοσης: Zoom Meeting ID: 981 1313 8836 1055 Passcode: 389410
Περίληψη

Η ανάπτυξη νέων υλικών και η εξέλιξη υπαρχόντων υλικών είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πρόοδος της ανθρωπότητας σε όλες τις διαστάσεις της, από την σύγχρονη απαιτητική καθημερινότητα, την υγεία, την επιστήμη, την ενέργεια και το περιβάλλον. Η κατανόηση επομένως της χημείας των υλικών και των ιδιοτήτων τους, είναι η κινητήριος δύναμη στο δρόμο για την αντικειμενική και τεχνική προσέγγιση του ορθολογικού σχεδιασμού ενός νέου υλικού.

Στο σημερινό σεμινάριο επομένως, θα σας παρουσιάσω χαρακτηριστικά παραδείγματα της ερευνητικής μου δραστηριότητας που περιλαμβάνει μια ευρεία συλλογή λειτουργικών υλικών όπως κεραμικά υλικά ανθεκτικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, νανοδομημένα μαγνητικά υλικά και υπεραγώγιμα μοριακά υλικά.

Δείτε το video της ομιλίας της κας Μελίτας Μενελάου

Σύντομο Βιογραφικό Ομιλητή

Η Μελίτα Μενελάου είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Από το ίδιο Τμήμα απέκτησε και το Διδακτορικό της Δίπλωμα υπό την εποπτεία του Καθ. Α. Σαλίφογλου (Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας και Προηγμένων Υλικών). Η εμπειρία της περιλαμβάνει περισσότερα από 10 χρόνια διεπιστημονικής έρευνας (μετά την απόκτηση του διδακτορικού) που αφορά το γνωστικό αντικείμενο της Χημείας Λειτουργικών Υλικών - Δομή, Ιδιότητες & Εφαρμογές. Κατά την σταδιοδρομία της, έχει υπάρξει μέλος αξιόλογων ερευνητικών ομάδων τόσο στην Ευρώπη (Τσεχία - CEITEC-Central European of Technology & BUT-Brno University of Technology, Ισπανία - Τμήμα Ανόργανης Χημείας, Universitat de Barcelona και Ελλάδα - Τμήμα Χημικών Μηχανικών & Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) όσο και στην Ασία (Ιαπωνία - WPI-Advanced Institute for Materials Research, Tohoku University) με ποικίλες διακρίσεις (Nature Chemistry; Nature Chemistry News & Views; Seal of Excellence; κτλ). Πρόσφατα μετακόμισε στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Κύπρο όπου και εργάζεται ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.